Tofu
sir od soje

 

Soja (glycine hispida) je interesantna biljka po mnogo čemu. Keywords na Internetu: soya, tofu daju mnogo sajtova posvećenih prodaji gotovih proizvoda ili receptima za kulinarsku potrebu. U mnogim receptima se podrazumeva da već posedujete određen proizvod.

Kompilovani su recepti za izradu osnovnih proizvoda od soje koji se dalje koriste u kulinarstvu. Ovo je dobar način da se iskoristi ekološki gajena soja tako da ste sigurni sa kakvim početnim kvalitetom raspolažete...

 

Sir od soje – TOFU

Namirnice:

1/2kg soje

sirište (5 kašika nigarija ili limun, limuntus)

5 litara vode

Pripremanje:

Soju potopiti preko noći u dosta vode. Sutradan soju samleti što sitnije i kuvati 30- 40 minuta u 5 litara vode. Neprekidno mešati da ne uhvati za dno. Kroz duplu gazu procediti tečnost, tako da se dobije sojino mleko, a masa u gazi je okara (sojino meso).

Limun ili rastvoren nigari sipati u mleko ohlađeno na 40 stepeni i držati dva sata na temperaturi od 40 stepeni. Kada se mleko ukiseli preručiti u kalup prekriven gazom i dobro pritisnuti.

Sir od soje držati u frižideru u vodi te svakodnevno menjati vodu; tako se može čuvati nedelju dana.

Sir se može upotrebljavati u supama, gibanicama, projama, premazima, pohovan sir, a kao lek u vidu obloga.

 

Sir od soje – TOFU

Namirnice:

4 šolje soje

2 kašike limunovog soka ili maje

voda

Pripremanje:

Prebranu i opranu soju potopiti i držati najmanje 12-24 časa. Leti staviti potopljenu soju u frižider ili vodu menjati svakih 8 časova. Zatim soju ocediti i samleti u mašini za meso ili električnim mikserom. Soju treba mleti uz dodavanje vode (4 šolje). Mlevenu sipati u lonac za supu i naliti dvostruku količinu vode, mereno šoljom. Ostaviti 5 časova da stoji. Zatim polako kuvati 1 čas. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Na ohlađenom sojinom mleku uhvatiće se kožica koja se može skinuti, što ne preporučujemo.

Kuvanu mlevenu soju procediti kroz čisto platno, a talog dobro iscediti. Talog se može upotrebiti pri kuvanju, a sojino mleko, dobro rashlađeno, sipati u teglu. Dodati limunov sok ili maju i ostaviti da se usiri. Isprati gazu i njome pokriti teglu. Držati na toplom mestu. Ponekad se sojino mleko usiri veoma brzo, a ponekad je potrebno punih 12 časova.

Na činiju staviti cediljku, obložiti je čistim platnom i istresti usireno mleko iz tegle. Drugim komadom platna prekriti sir, odozgo staviti tanjirić i nečim pritisnuti. Posle 1 časa dodatno opteretiti i držati još jedan čas. Sir pažljivo istresti i staviti u frižider. Može da se održi nekoliko dana. Da bi bio čvršći, može se zajedno sa platnom za nekoliko minuta potopiti u vruću vodu, da se stegne.

Sir od soje se može upotrebljavati u salatama, supama, sa kuvanim povrćem, a može se služiti i kao samostalno jelo, začinjeno umakom od soje.

 

Mleko od sojinog zrna

Namirnice:

1 šolja soje (180 grama)

2 šolje vode (za mlevenje)

1 litar vode (za kuvanje)

Pripremanje:

Prebranu i opranu soju potopiti u posoljenu vodu i držati 24 časa. Leti vodu nekoliko puta promeniti ili potopljenu soju držati u frižideru. Vodu ocediti, soju isprati, ukloniti ljuske. Samleti je na mašini za meso ili u mikseru. Prilikom mlevenja zalivati sa dve šolje vode.

Sojinu kašu sipati u lonac sa debelim dnom i naliti litar vode (dvostruku količinu vode). Ako imate dovoljno vremena, sojinu kašu ostaviti da stoji pet časova. Sojino mleko kuvati na tihoj vatri, neprestano mešajući sve dok ne proključa, da ne bi zagorelo. Kuvati 1 čas, skinuti sa vatre i pustiti da se ohladi. Mleko procediti kroz cediljku prekrivenu čistim platnom. Talog u platnu dobro iscediti. Ono što ostane može se upotrebiti za pravljenje hleba i testa od soje i za supe.

 

Mleko od sojinog brašna

Namirnice:

1 šolja punomasnog sojinog brašna

4-5 šolja vode

(so)

Pripremanje:

U sojino brašno postepeno dolivati vodu, uz stalno mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Ostaviti da stoji dva časa, a onda kuvati 40 minuta u sudu sa debelim ili dvostrukim dnom. Ako je mleko suviše gusto, doliti još malo vode, ostaviti da se ohladi i procediti kroz cediljku obloženu čistim platnom. Pripremljeno mleko može se malo posoliti.

Sojino mleko je po svom izgledu i sastavu veoma slično kravljem mleku. Preporučuje se deci i odraslima,  a postoje i industrijski preparati za odojčad. Sojino mleko je dragocena zamena za kravlje mleko kod nekih alergija i dijeta (dijete bez soli, dijabetičarske dijete, dijete za smanjenje holesterola), a može se koristiti u svakom receptu bez razlike, umesto kravljeg mleka.

 

Priprema sira od soje - foto prikaz

 

 

Nabubrelo zrno soje (24 sata u vodi)

 

Nabubrelo zrno soje (24 sata u vodi) - detalj

 

Mlevenje zrna soje

 

Mlevena masa zrna

 

Kuvanje mase 40 minuta na tihoj vatri

 

Skuvana mlevena soja

 

Hranljiva pokožica sa površine kuvane soje

 

Ceđenje skuvane soje kroz gazu

 

Okara - sojino meso (2 kg od 1 kg sirovog zrna)

 

Okara i sojino mleko

 

Podsiravanje sojinog mleka

 

Gotov gruš posle 40 minuta na 40°C

 

Proceđivanje gruša

 

Gruš soje na cedilu

 

Presovanje gruša 3 dana (3 kg na Ø 18 cm)

 

TOFU - sir od soje u vidu pogače

(18x5 cm, 615 g od 1 kg sirovog zrna)

 

Zamrzavanjem tofu menja boju

(na slici je presovan u perforiranom kalupu)

 

Odmrznut ima isti ukus i strukturu kao svež

(komadi od 100 g, po osobi dovoljno je 50 g)

 

Dušan N. Kovačević,

12.-17. novembar ’06. i 18. jun ’07. Loznica